Lomalaskennan saat käyttöön palkansaajalle Lomat -välilehdeltä klikkaamalla oheista painiketta.
Tämän jälkeen aukeaa ikkuna, josta pääset luomaan palkansaajan työsuhteen mukaisesti loma-ansainta säännöt.
Kk-palkkaiselle tulee oletuksena 14 pv:n sääntö ja
tuntipalkkaiselle 35 h:n sääntö. Mikäli nämä poikkeavat, voit muuttaa asetusta tässä näkymässä.
Kuvassa esimerkki 35 h / kk ansaintasäännön mukaisesti.
Huomioi erityisesti Vuosilomapalkka-% ja kenttään oikea % esim. 9 % tai 11,5%. Huomioi asetuksissa myös Lomalaskennassa käytettävän työsuhteen alkupäivä ja muuta se tarvittaessa, mikäli se poikkeaa työsuhdetiedoissa olevasta päivämäärästä.
Muista painaa lopuksi alareunassa olevaa Ota Lomakirjanpito käyttöön -painiketta.
Kun henkilöllä on otettu lomakirjanpito käyttöön, voit tarkastella tietoja jatkossa Lomat -välilehdeltä.
Kun tarkastelet lomia, huomioithan, että sinulla on valittuna oikea Lomavuosi.
Yleiskuva-näkymä alla, tarkempi navigaatio-valikko oikealla, joka esitellään tarkemmin seuraavaksi.
Asetukset -näkymästä pääset seuraamaan palkansaajan ansaintatietoja. Sivun tiedot päivittyvät maksettujen palkkojen myötä.
Lomanmääräytymisansio päivittyy palkkalaskelmilta ja ohjelma laskee vuosilomapalkan valitun %:n mukaisesti.
Laskentaraportti -kohdasta klikkaamalla pääset näkymään, jossa on nähtävillä Palkkalaskelmat -näkymässä kaikki ohjelmassaolevat maksetut laskelmat, jotka ovat mukana loma-ansion laskennassa.
Sivulla näet palkansaajalle määritellyt asetukset vasemmalla ja oikealla ansioon perustuvat lomalaskentatiedot. Mikäli näihin on esimerkiksi Työehtosopimuksessa määritelty erityistilanteita mukaanlaskettavien palkkaerien suhteen, voit tarkastella Rivityypit ja Kertoimet kohdassa kyseisen palkansaajan Loma-ansaintasääntöjä ja muutostilanteissa ole yhteydessä Asiakaspalveluun.
Rivityypit ja kertoimet -välilehdeltä näet, mitä kyseisen palkansaajan loma-ansioon on laskettu mukaan:
Lomat -välilehdeltä Lomapäivien kertymät-valikosta näet kertyneet lomapäivät, voit muokata niitä tarvittaessa ja voit asettaa alkusaldon. Huomioi myös tässä, että valittuna on oikea lomavuosi.
Ohjelma luo Lomalaskennan käyttöönoton myötä 2 tai 2,5 pv / kk kertymän valittujen asetusten ja Lomalaskennassa käytettävän päivämäärän mukaisesti. Nämä kertymät päivittyvät maksettujen laskelmien myötä. Mikäli kertymiin täytyy tehdä manuaalisia muokkauksia, voit tehdä sen tässä näkymässä, mutta huomioithan, käsin muokattu lomakertymä ei enää päivity laskelmalta.
Voit asettaa myös alkusaldoon vanhoja lomia, mikäli palkansaajalla on pitämättömiä vanhoja lomia.
Kun viet henkilölle pidettävän ja maksettavan lomajakson, huomioithan, että laskelmalla on sama palkkajakso, mille loma asettuu. Ohjelma tuo Laskurissa 2 välilehdellä kyseisen lomajakson laskelmalle.
Viedään tässä henkilölle lomajakso marraskuulle:
Tällä sivulla näet myös kyseisen lomavuoden käytettävissä olevat lomat. Huomioithan, että sinulla on oikea lomavuosi valittuna ja että olet viemässä kyseisen kauden pidettäviä lomia.
Kun tämän jälkeen luot uuden palkkalaskelman, valitset 2 välilehdellä laskurissa oikean palkkakauden, ohjelma tuo oheisen kuvan mukaisesti kyseiselle laskelmalle tulevat Lomat ja poissaolot. Päivitä ne Laskelmalle oheisesta painikkeesta. Ohjelma laskee kuukausipalkkaiselle lomapalkan ja tarvittaessa lomarahan täytettyjen asetusten mukaisesti.
Laskelman näkymä:
Tuntipalkkaisen vastaava tilanne:
Viedään marraskuulle lomaa 2 päivää:
Luodaan uusi laskelma
Muista päivittää Lomat ja poissaolot palkkoihin oheisesta painikkeesta:
Ohjelma laskee asetuksissa olevien ansaintasääntöjen ja kertymien mukaisesti asetetun lomajakson Lomapalkan ja mikäli valittu, myös lomarahan palkansaajan laskelmalle.
Pääset tarkastelemaan maksettuja lomia palkansaajan Lomat välilehdeltä Maksetut Lomat valikosta:
Lomapalkkavelka
Lomapalkkavelka -raportti on haettavissa allaolevan kuvan mukaisesti Valikosta:
Lomalaskennan yhteenveto -näkymässä Klikkaa Lomapalkkavelka, valitse oikea Lomavuosi, Valitse oikea päivämäärä, jolta sen hetkistä Lomapalkkavelkaa olet hakemassa, sen jälkeen Laske Lomapalkkavelka.
Muista tarkistaa, että raportilla tiedot ovat oikein, mikäli huomaat eroja, tarkasta palkansaajan asetukset, sekä palkkalaskelmat, että sinne on viety kaikki olennainen tieto oikein, esimerkiksi palkkajaksot ja maksetut palkkaerät oikeilla tulolajeilla.